martes, 13 de junio de 2017

ELS GEGANTS D’ONTINYENT ESTRENEN NOUS VESTITS EN AQUEST CORPUS, COINCIDINT AMB EL 25é ANIVERSARI DE LA SEUA RECUPERACIÓ

En Corpus de l’any 1992, després de molts anys sense poder traure’ls al carrer pel seu deteriorament, es van presentar els nous Gegants Cristians i Moros d’Ontinyent. Quan parlem de les noves figures, sempre parlem del seu constructor, Jordi Arrue. Tot i això, darrere hi va haver molta gent que va treballar perquè les noves figures pogueren veure la llum. Podem mencionar els responsables municipals del moment, encapçalats per l’alcalde Vicent Requena i la regidora de Benestar Social, Mª Àngels Mora; Francesc Tortosa, compositor de la música i membre fundador dels Menestrils; la gent coneguda com “dels cabets” i precursors de l’actual Associació de Gegants i Cabets, que no van parar de moure’s fins que van aconseguir que es recuperaren i es dignificaren les figures i, per finalitzar, però no la menys important, Trini Galbis, patronista industrial que va confeccionar els nous vestits.
Tant els cossos com els vestits de les noves figures van ser fidels als originals construïts per Carles Tormo “Carlets”, en la dècada de 1940. La feina va estar tan ben feta, que la població d’Ontinyent els va identificar immediatament com a idèntics als anteriors i, per tant, els va fer seus.
Parem i pensem per un moment quines teles podrien utilitzar-se en època de postguerra: sargues rústiques, més bé tirant a “basta”, barates, consistents i pesades. Doncs aquest tipus de tela o molt semblant és la que es va utilitzar en 1992 i que ens ha arribat als nostres dies.
Després tantes eixides, viatges, neteges, planxats, aplecs, muntatges, desmuntatges i trasllats, hem pensat que els Gegants ja es mereixien estrenar roba nova. I quin millor moment que aquest Corpus, que celebrem el 25é aniversari de les noves figures. Per aquest motiu i després de traslladar la proposta a l’equip de govern de l’Ajuntament, li vam fer l’encàrrec de confeccionar els sis nous vestits a Imma Soriano, coneguda i reconeguda modista de la nostra població, que ja tenia l’experiència d’haver vestit els Gegants Jueus.
Una cosa teníem clara. S’havia de mantindre el màxim rigor en els colors que ara té cada vestit dels Gegants, per a seguir essent fidels als originals. A partir d’ahi, tot el mèrit recau en Inma; s’han utilitzat noves teles adamascades, més lleugeres i vistoses i s’han afegit una sèrie d’elements, com nous cinturons de pell, borles, bordats, capa d’ermini, etc., amb la finalitat de que els Gegants d’Ontinyent lluïsquen molt més que fins ara.
Es mantenen les mateixes joies i corones que es van afegir en 1992. Destacar que les espases encara mantenen la mateixa empunyadura dels primers gegants de 1946. Finalment, indicar que Rafael Ballester ha tornat a aportar el seu treball en metall, com ja ho va fer amb la corona de l’Àguila d’Ontinyent.
Així que el proper dissabte, 17 de juny, coincidint amb la vespra del Corpus, a partir de les 19 hores, a la plaça de l’Ajuntament d’Ontinyent tindrà lloc l’acte de presentació dels nous vestits dels Gegants. Allí estaran també els Cabets i la Tartuga, i tot seguit, continuarem amb la cercavila pel carrer Major de la nostra ciutat.
Tot i aprofitant l’esdeveniment, durant el recorregut s’obsequiarà a tots els xiquets i xiquetes que acudisquen, amb un detall que hem fet amb molta il·lusió per a commemorar el 25é aniversari dels Gegants Moro-cristians.
L’endemà, diumenge, tindrà lloc la processó cívico-religiosa del Corpus, que partirà des de la plaça de l’Església una vegada conclosa la missa de les 18 hores. Hi participaran tots els balls processionals d’Ontinyent.
Us esperem aquests propers dissabte i diumenge amb una simple aspiració, que allò que seguim fent continue agradant a la major part d’Ontinyent. Us esperem.


meteontinyent

El temps a Ontinyent www.tiempo.com

Lista de blogs

Entradas populares

© DIARIO DIGITAL D`'ONTINYENT

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
web clocks relojes para blog
Contatore