martes, 20 de marzo de 2018

La família Galiana dóna a la ciutat una col·lecció de més de 300 elements etnogràfics

Jorge Rodríguez inaugura l’exposició “Etnoteca El Secà” que es podrà visitar fins setembre al MAOVA

La mostra arreplega materials de la vida corrent de finals del SXIX i principis del XX ja fora d’us pel pas del temps


Fins a 300 elements de la vida corrent de finals del SXIX i principis del XX, ja fora d’ús del pas del temps, formen part de “l’Etnoteca El Secà” que l’ontinyentí Francisco Galiana Gisbert ha donat a la seua ciutat. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, inaugurava aquest dijous al museu MAOVA una exposició de gran part dels elements donats, fins ara propietat la família Galiana i replegats durant dècades.

A la seua intervenció, l’alcalde tenia paraules d’agraïment “per a tota la família Galiana i especialment a Don Paco, el Metge Galiana com sempre se l’ha conegut, per una donació que és fruit de la seua curiositat per la història i l’estima que té per la ciutat, una gran donació d’elements que són memòria viva de l’Ontinyent d’altra època que anem a donar a conèixer perquè puga ser valorada per totes i tots”, manifestava.

L’exposició, que ha estat a cura de l’arqueòleg municipal, Agustí Ribera, i de la llicenciada en Belles Arts Mònica Mollà, es divideix en tres parts: Un primer gran conjunt d’eines del conreu del secà ontinyenti amb falces, aixades forques, relles, parts del forcat de llaurar, i elements que van dur a denominar la mostra com “Etnoteca El Secà”; un segon conjunt amb elements de cuina i domèstics, així com mobiliari corrent, cadires de boga, un tendur, brasers o materials gràfics com fotografies antigues o un quilomètric ferroviari; i finalment un tercer conjunt de ceràmiques, bàsicament rajolets i elements de paviment.

Francisco Galiana explicava que tots estos elements “son coses que anava replegant dels meus iaios i pares, i que anava col·leccionant fins que em vaig jubilar i ho vaig poder replegar tot i mostrar-ho en una casa de camp a Santa Anna. L’alcalde i l’arqueòleg municipal ho van veure i em van comentar que era una col·lecció amb valor, i ara l’hem donada per a que la puga gaudir tothom”, manifestava. L’exposició “Etnoteca El Secà” romandrà oberta al museu MAOVA, al Carrer del Regall, 2, fins el proper mes de setembre, de dimarts a dissabte de 18 a 21 hores.


meteontinyent

El temps a Ontinyent www.tiempo.com

Lista de blogs

Entradas populares

© DIARIO DIGITAL D`'ONTINYENT

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
web clocks relojes para blog
Contatore